Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ESA - Ευρωπαικός οργανισμός διαστήματος

ΕΟΔ Τοπική Υπηρεσία πληροφοριών Ελλάδα


Στοιχεία και μεγέθη του ΕΟΔ


Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.
Ο ΕΟΔ έχει 17 Κράτη Μέλη. Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε Ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα.
Με τι ασχολείται ο ΕΟΔ; Δουλειά του ΕΟΔ είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα έργα προγράμματα της Υπηρεσίας σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το ηλιακό σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και η την προώθηση των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Ο ΕΟΔ συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.
Ποια είναι τα Κράτη Μέλη Τα 17 Κράτη Μέλη του ΕΟΔ είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Καναδάς, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας συμμετέχουν επίσης σε ορισμένα προγράμματα κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας.
'Όπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μέλη του ΕΟΔ και όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΔΥ δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ο ΕΟΔ είναι ένας πλήρως ανεξάρτητος οργανισμός μολονότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την ΕΕ μέσω μιας Συμφωνίας Πλαισίου ΕΟΔ /ΕΕ. Οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή Ευρωπαϊκή στρατηγική για το διάστημα και αναπτύσσουν συνεργαζόμενοι μια Ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική.'


Παρίσι, Γαλλία - MERIS, 14 Ιουλίου 2003Που είναι η έδρα του ΕΟΔ; Τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔ βρίσκονται στο Παρίσι, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα. Ωστόσο, ο ΕΟΔ έχει επίσης κέντρα στην Ευρώπη, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετικά καθήκοντα.
Το ESTEC (European Space Research and Technology Centre ή Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας) αποτελεί το σχεδιαστικό κόμβο για την ανάπτυξη διαστημοπλοίων και τεχνολογίας του ΕΟΔ και βρίσκεται στο Noordwijk της Ολλανδίας
Το ESOC (European Space Operations Centre ή Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων) είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των δορυφόρων του ΕΟΔ σε τροχιά και βρίσκεται στο Darmstadt της Γερμανίας
Tο EAC (European Astronauts Centre ή Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτικής Αστροναυτών) εκπαιδεύει αστροναύτες για μελλοντικές αποστολές και βρίσκεται στην Κολωνία της Γερμανίας
Το ESRIN (European Space Research Institute ή Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών) βρίσκεται στο Frascati, κοντά στη Ρώμη της Ιταλίας. Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν τη συλλογή, αποθήκευση και διανομή δορυφορικών δεδομένων στους εταίρους του ΕΟΔ και παίζει το ρόλο του κέντρου Πληροφορικής της Υπηρεσίας Επιπλέον, η ΕΔΥ διαθέτει γραφεία στο Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, μια βάση εκτόξευσης στη Γαλλική Γουιάνα και επίγειους σταθμούς παρακολούθησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.


Κύρια Αίθουσα Ελέγχου στο ESOC, Darmstadt, Γερμανία
Τι προσωπικό απασχολεί Το Φεβρουάριο του 2005 ο συνολικός αριθμός προσωπικού που εργαζόταν στον ΕΟΔ ήταν περίπου 1907. Αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα άτομα προέρχονται από όλα τα Κράτη Μέλη και περιλαμβάνουν επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς Πληροφορικής και διοικητικό προσωπικό.

Από που χρηματοδοτείται Οι υποχρεωτικές δραστηριότητες του ΕΟΔ (προγράμματα επιστήμης του διαστήματος και ο γενικός προϋπολογισμός) χρηματοδοτούνται από την οικονομική συμβολή όλων των Κρατών Μελών, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κάθε χώρας. Επιπλέον, ο ΕΟΔ διεξάγει έναν αριθμό προαιρετικών προγραμμάτων. Κάθε χώρα αποφασίζει σε ποιο προαιρετικό πρόγραμμα θέλει να συμμετάσχει, όπως και το ποσό που θέλει να συνεισφέρει σε αυτό.
Τι προϋπολογισμό έχει ο ΕΟΔ; Ο προϋπολογισμός του ΕΟΔ για το 2005 είναι €2977 εκατομμύρια. Ο Οργανισμός λειτουργεί με βάση τη γεωγραφική ανταπόδοση, δηλ. επενδύει σε κάθε Κράτος Μέλος, μέσω βιομηχανικών συμβολαίων για διαστημικά προγράμματα, ένα ποσό σχεδόν ισοδύναμο με τη συμβολή κάθε χώρας.
Πόσο στοιχίζει ο ΕΟΔ σε κάθε Ευρωπαίο; Η κατά κεφαλή επένδυση κάθε Ευρωπαίου στο διάστημα είναι πολύ μικρή. Κατά μέσο όρο κάθε πολίτης ενός Κράτους Μέλους του ΕΟΔ πληρώνει σε φόρους για διαστημικές δαπάνες σχεδόν όσο ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επένδυση σε πολιτικές διαστημικές δραστηριότητες είναι σχεδόν τετραπλάσια.
Ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργεί; Το Συμβούλιο του ΕΟΔ αποτελεί το διοικητικό σώμα της Υπηρεσίας και παρέχει τις βασικές κατευθύνσεις πολιτικής, εντός των οποίων η Υπηρεσία αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα. Κάθε Κράτος Μέλος εκπροσωπείται στο Συμβούλιο με μια ψήφο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του ή την οικονομική συμβολή του.
Του οργανισμού προΐσταται ένας Γενικός Διευθυντής, ο οποίος εκλέγεται από το Συμβούλιο κάθε τέσσερα χρόνια. Κάθε ερευνητικός τομέας έχει το δικό του Διευθυντή, ο οποίος κάνει αναφορές στο Γενικό Διευθυντή. Ο τρέχων Γενικός Διευθυντής του ΕΟΔ είναι ο Jean-Jacques Dordain.


Διεύθυνση του ΕΟΔ European Space Agency

8-10 rue Mario Nikis 75738 Paris Cedex 15 France Communication Department Τηλ: + 33 1 5369 7155 Φαξ: + 33 1 5369 7690

Δεν υπάρχουν σχόλια: